Schotse Shepherds Pie recept voor comfort food
De donkere dagen in de herfst en winter zijn voor lang niet iedereen even prettig. Gelukkig kan dit Schotse gerecht de ultieme comfort food zijn. Het is eigenlijk een soort oven stoofschotel waar je heerlijk van kan genieten. In de Schotse keuken blijft de Shepherd Pie al jaren een echte klassieker. Toch zijn er door de loop der jaren verschillende varianten ontstaan met het van oorsprong Schotse recept. Je kan zelf aan de slag met dit heerlijke recept voor Schots comfort food. In een handomdraai zet je een heerlijke stoofschotel neer voor de winterdag!
Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- 2 tenen knoflook
- 50 ml melk
- 75 gram boter
- 600 gram lamsgehakt
- 1 grote ui
- 4 wortelen
- 200 gram doperwten
- 4 eetlepels gedroogde tijm
- 2 eetlepels bloem
- scheutje rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels worchestersaus
- 250 ml kippenbouillon
- 1 ei
- 50 gram Parmezaanse kaas
- peper en zout
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Snij ondertussen de wortelen in kleine stukjes, snij de aardappelen in blokjes en snij de knoflooktenen fijn. Dit hoeft natuurlijk niet als je een knoflookpers hebt. Snij de ui en wortel in blokjes.
3. Zet warm water op het vuur en voeg hier de aardappels aan toe. Kook ze tot ze gaar zijn. Doe de knoflook in het water plus wat zout. Giet de aardappels af en doe ze in een kom met 75 gram boter en 50 ml melk. Stamp de aardappels tot een puree en zet ze apart.
4. In een ruime pan bak je de wortelen beetgaar. Je voegt nu de ui toe. Deze bak je tot ze glazig zijn. Daarna voeg je het lamsgehakt toe. Je bakt het lamsgehakt rul tot het gaar is. Voeg nu de tijm, peper en zout toe.
5. Voeg en beetje boter toe om het gerecht smeuïg te maken en de doperwten. Nu doe je er een scheutje rode wijn, tomatenpuree, kippenbouillon en de worcestersaus bij. Laat dit heel even dik worden. Proef de saus en doe er eventueel nog wat peper en zout aan toevoegen.
6. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en maak op de bodem een dunne laag aardappelpuree. Hier doe je nu het gehaktmengsel op. Je dekt het af met een nieuwe laag aardappelpuree. Op het dak strooi je de Parmezaanse kaas. De Shepherd Pie zet je nu 20 minuten in de voorverwarmde oven tot deze gaar is en een krokante korst heeft gekregen.